Bioemballage

Bioemballage

Bioemballage er nedbrydelig emballage, der normalt ikke er en miljøbelastning. Mange fødevarer er pakket ind i emballage af plastik for at holde sammen på varerne og dels for at bevare kvaliteten. Plastik, der lukker sig om flere fødevarer  er baseret på olie og er ikke til at nedbryde igen, når maden er spist, og emballagen er blevet til affald.

Bioemballage, som er komposterbar, forsøges også anvendt til levnedsmidler, hvor modificeret stivelse og polylaktat fremstillet mikrobielt ud fra affaldsprodukter fra landbrugsproduktionen synes mest lovende. Test hvor brugervenlig din emballage er her – Formler, formelsamlinger og teknisk viden

Leverandører af Bioemballage:

Dansk Transport Emballage A/S

Oksbølvej 97
6500 Vojens
Tlf.: 74 59 16 80
E-mail: info@dtemballage.dk

web

Se hele vores produktprogram og profil her

RAJA PACK

Tlf.: 44 58 77 00
E-mail: info@rajapack.dk

rajapack.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

STOK Emballage K/S

Erik Stoks Alle 4
5550 Langeskov
Tlf.: 72 200 700
E-mail: info@stok.dk

stok.dk

Se hele vores produktprogram og profil her


Mere viden:

Bioemballage bruges til at pakke og beskytte produkter på en miljøvenlig måde. Den er lavet af biologisk nedbrydelige materialer. Bioemballage kan bruges til fødevarer, kosmetik, medicin og mere. Den reducerer mængden af plastikaffald og fremmer bæredygtighed. Biologisk nedbrydelige materialer inkluderer plantebaserede plastiktyper som PLA (polylactid) og PHA (polyhydroxyalkanoater). Bioemballage kan også være lavet af genbrugsmaterialer som papir og karton. Denne type emballage nedbrydes hurtigere og forårsager mindre skade på miljøet end traditionelle plastikmaterialer. Bioemballage kan være komposterbar, hvilket betyder, at den kan nedbrydes i industrielle komposteringsanlæg. Den kan også være biologisk nedbrydelig, hvilket betyder, at den nedbrydes naturligt over tid uden at efterlade skadelige rester.

Bioemballagen bruges ofte til at erstatte engangsplastikprodukter som poser, fade og bestik. Den har også anvendelser i emballage til landbrugsprodukter og andre industrielle formål. Bioemballage kan være en del af en virksomheds bæredygtighedsstrategi og bidrage til dens miljømæssige ansvarlighed. Brugen af bioemballage kan hjælpe med at reducere affaldsmængden og mindske belastningen på lossepladser og naturmiljøet.

Nogle bioemballagematerialer kan endda have fordele som bedre luftgennemtrængelighed, hvilket forlænger holdbarheden af visse produkter. Virksomheder og forbrugere vælger i stigende grad bioemballage som et miljøvenligt alternativ til traditionelle plastikprodukter.

 


Phoenix Contact går over til emballage uden tryk




Phoenix Contact går over til emballage uden tryk

Phoenix Contact ændrer sin emballage til fremover at være uden tryk, både nationalt og internationalt. Emballagen kan dermed genbruges – i en bæredygtig, cirkulær økonomis ånd.

Den farverige emballage, som Phoenix Contact har benyttet i årtier, vil snart høre fortiden til. Emballage uden print er fremtiden og erstatter de grønne og blå farver og det kendte logo med signalkæden. De primære årsager til denne ændring er bæredygtighed og forsyningssikkerhed.

Ændringerne påvirker hverken emballagens funktionalitet, størrelse eller de automatiserede processer. Med dette skridt følger Phoenix Contact fortsat sin bæredygtighedsstrategi med at forbedre ressourceforbrug og reducere CO2-udledning. "Emballage uden tryk genbruges bedre for udeladelsen af blæk reducerer forurening", forklarer Christin Schlieker, Project Manager i Logistik på virksomhedens hovedkontor i Blomberg, Tyskland. Derudover kan emballage uden tydelige logoer også nemmere genbruges uden for Phoenix Contact.

Emballage uden tryk er samtidig lettere tilgængeligt, også internationalt og giver reduceret transport. Christin Schlieker fortsætter: "Vi behøver ikke længere fokusere på vores tryk - i stedet kan vi fokusere på at forbedre muligheden for genbrug og de funktionelle egenskaber. Phoenix Contact har i årevis være engageret i dette."

Selv efter den gradvise ændring vil Phoenix Contact produkter ikke blive sendt ud i verden uden logo. Virksomheden vil i stedet bruge produktetiketten til genkendelse af sit brand. Til transport vil emballagen også blive forseglet med en nydesignet tape fremstillet af fiberforstærket papir med Phoenix Contacts logo.


Teknologisk Institut – Ny take-away emballage skal kunne spises




Fremtidens engangsbestik og kaffekopper til take-away skal fremstilles af reststrømme fra fødevareproduktion og skal kunne spises eller ryge i kompostspanden.

Teknologisk Institut er sammen med fødevarevirksomheder og producenter af emballage gået i gang med at udvikle en ny type engangsbestik og kaffekopper, som enten kan spises efter brug, eller som kan ryge direkte i kompostbunken som afløser for produkter af plast, eller plastcoatet træ og pap. Håbet er, at de nye klimavenlige bestik og kopper, som skal laves af restprodukter fra fødevareproduktion, skal erstatte 340 mio. stykker engangsservice af plastic, eller pap og træ coatet med plastik, som årligt anvendes i Danmark alene. Samtidig er der et stort potentiale for udbredelse uden for landets grænser.

Leverandører af stangautomater her

I første omgang skal der udvikles en spiselig ske til is i bægre og en kop til kaffe to-go, som kan gå tilbage til naturen via enten forbrugeres fordøjelsessystem eller kompostspanden.

- Vi har med vilje valgt to svære eksempler på produkter: Skeen skal være stærk nok til at kunne bruges i hård is, mens koppen skal kunne holde til varme væsker i 90 minutter. Lykkedes det, kan vi potentielt overføre viden og dele af teknologien og andre sidestrømme til andre produkter, siger sektionsleder Eva-Marie Lange, Teknologisk Institut.

Fremstilles af restprodukter
Produkterne skal fremstilles af restprodukter – såkaldte sidestrømme - fra fødevareproduktion som kaffe, figenstænger og klid fra melproduktion. Den spiselige ske, som skal produceres af sidestrømme fra produktion af figenstænger og klid, skal ledsage is i bægre. I forarbejdet skal der analyseres, hvordan man kan udvikle en ske, som har den rette brudstyrke, ergonomi og mundfølelse.

Kaffekoppen skal i første omgang være en komposterbar kop med låg, som skal coates med nedbrydelig biocoating. Koppen skal fremstilles af kaffe-avner, som er det restprodukt som springer af den hele kaffebønne under ristning af kaffe.

- At kaffekoppen ikke bliver spiselig, er fordi kaffeavner endnu ikke er fødevaregodkendte. Kaffeavner bliver i dag brændt og udnyttelsen af disse fibre til produktion af emballage er derfor optimal. Samtidig skal produkterne i projektet underkastes grundige forbrugeranalyser, som skal afdække fx om der er et reelt ønske fra forbrugerne om, at fremtidige kaffekopper også skal være spiselige, siger Eva-Marie Lange.

Partnerkredsen består af:

  • Teknologisk Institut: Bidrager med ingrediens-, processerings- og emballageviden samt forbrugerindsigter
  • LEAF Packaging, Værløse: Bidrager med at bevise industrialisering/produktionsmuligheder af kaffekoppen.
  • The Whole Company, Vadum: Bidrager med valseteknologi samt relevante sidestrømme
  • Aurion, Hjørring: Bidrager med relevante sidestrømme
  • Peter Larsen Kaffe, Viborg: Bidrager med relevante sidestrømme og afprøvning af koppen
  • Skarø Is, Svendborg: Bidrager med indsigter i nuværende løsninger, kravspecifikationer og afprøvning af skeen
  • Naboskab, København: Bidrager til at kortlægge forbrugerforståelse

Projektet BEST – Bæredygtig Engangsservice af Sidestrømme til Take-away - er støttet af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri's grønne udviklings- og demonstrations program GUDP. Projektet løber over to år.

Foto: Peter Larsen Kaffe.



Cookie-indstillinger