NDT (Non-destructive testing)

NDT (Non-destructive testing)

Non-destructive testing (NDT), også kendt som ikke-destruktiv testning, er en gruppe teknikker, der anvendes til at inspicere, evaluere og identificere fejl eller defekter i materialer, komponenter eller strukturer uden at forårsage permanent skade på dem. NDT (Non-destructive testing) eller ikke-destruktiv Prøvning som det hedder på dansk gør det muligt at undersøge tilstanden eller kvaliteten af et emne uden at beskadige det. NDT anvendes bl.a. til test af konstruktioner, produkter og materialer, herunder beton, plast, kompositter og stål. Til NDT test forefindes en lang række forskellige måleudstyr, altså NDT-udstyr.

Leverandører af NDT (Non-destructive testing):

Strenometer ApS

strenometer

Kongevejen 213
2830 Virum
Telf.: 45 95 07 00
E-mail: salg@strenometer.dk

www.strenometer.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Teknologisk Institut
Kalibreringslaboratorier

Kongsvang Allé 29
8000 Aarhus C
Tlf.: 72 20 20 00

E-mail: kalibrering@teknologisk.dk

web

Se hele vores produktprogram og profil her

Weldadvice I/S

Messingvej 32B
8940 Randers
Tlf.: 86 40 68 05
E-mail: mail@weldadvice.dk

www.weldadvice.dk

Se hele vores produktprogram og profil her


Mere viden om NDT (Non-destructive testing):

Formålet med NDT er at opdage potentielle problemer, inden de resulterer i fiasko eller fejl, og dermed forbedre sikkerheden, pålideligheden og ydeevnen af de testede objekter. NDT bruges bredt i forskellige industrier, såsom luftfart, olie og gas, bilproduktion, byggeri, forsvar, og mere.

Nogle almindelige teknikker inden for ikke-destruktiv testning inkluderer:

  1. Visuel inspektion (VT): En grundlæggende teknik, hvor inspektøren nøje undersøger det testede objekt visuelt. Dette for synlige defekter, revner, misfarvninger og andre tegn på fejl.
  2. Ultralydprøvning (UT): Ultralyd sendes gennem materialet, og baseret på de reflekterede bølger, kan man bestemme materialets tykkelse, identificere revner, porøsitet eller andre interne defekter.
  3. Radiografi (RT): Røntgenstråler eller gammastråler bruges til at gennemlyse et objekt. De projicerede billeder kan afsløre interne fejl, som f.eks. revner, samlinger eller fremmedlegemer.
  4. Magnetisk partikeldetektion (MT): En teknik, hvor et magnetisk felt påføres på det testede objekt, og ved at påføre magnetiske partikler på overfladen kan man afsløre overfladiske defekter, såsom revner eller svejsefejl.
  5. Eddy Current Testing (ET): Elektriske strømme induceres i det testede objekt. Eventuelle variationer i strømmen kan indikere defekter eller forandringer i materialet.
  6. Penetrant Testing (PT): En metode, hvor et penetrant farvestof påføres overfladen af det testede objekt. Farvestoffet trænger ind i eventuelle overfladiske revner eller porøsiteter, og overskydende farvestof fjernes, hvilket gør defekter synlige.
  7. Visual Inspection Testing (VT): Denne metode bruges til at inspicere overfladen af et objekt ved hjælp af forskellige værktøjer såsom endoskop, boroskop, kameraer eller fiberoptik.

Fordelene ved ikke-destruktiv testning er, at den tillader inspektion af vitale komponenter. Den strukturer uden at beskadige dem, hvilket er afgørende for at undgå unødvendig nedetid, omkostninger og sikkerhedsrisici. NDT spiller en vigtig rolle i kvalitetskontrol, fejlfinding og vedligeholdelse af kritiske industrielle komponenter og systemer.


Strenometer – Beskyttende etuier til ultralydsmålere




Beskytter instrumentet og sikrer det en lang levetid

Strenometer ApS har udvidet sortimentet med tre nye beskyttelsesetuier til NDT-ultralydsmålere fra Elcometer Ltd. 

Etuierne gør det muligt at benytte instrumentet i al slags vejr og under alle arbejdsbetingelser. De har til formål at hæve instrumenthusets IP-klassificering og på sigt at give økonomiske besparelser ved at holde instrumentet i god stand og fri for skader og på den måde sikre det en lang levetid.

Til CG/PG-ultralydsmålere, ultralydsmålere til revneundersøgelse samt boltspændingsmålere fås det beskyttende etui i enten gummi eller plast. Derudover fås der et beskyttende etui i plast til MTG/PTG-ultralydsmålere, som også passer til de andre Elcometer-instrumenter med samme design (fx lagtykkelsesmåler 456C og 415C samt overfladeprofilmåler 224C).

Yderligere information om de nye beskyttende etuier kan hentes hos:
Strenometer ApS, Kongevejen 213, 2830 Virum, 45 95 07 00, salg@strenometer.dk


FORCE – Brug NDT til at kvalitetssikre sammenstøbte betonelementer




Der er kommet større fokus på kvalitetskontrol af sammenstøbte betonelementer med Bulletin 5. Vi anbefaler primært at anvende NDT, ikke-destruktive undersøgelser til kvalitetssikring.

Betonelementforeningens Bulletin 5 anbefaler, at entreprenører anvender enten NDT eller endoskopi til at undersøge kvaliteten af betonsamlingen. Vi har desværre bare set for mange eksempler på at endoskopiundersøgelser ikke giver et retvisende billede af samlingens kvalitet.

I artiklen Derfor skal du kvalitetssikre sammenstøbte betonelementer med NDT kan du læse vores argumenter for, hvorfor det er bedre at bruge NDT fremfor endoskopi til at undersøge kvaliteten af sammenstøbningen.


Caltech – Non-Destructive Testing (NDT) System fra Fujifilm “Making the invisible visible”




Non-destructive testing (NDT) også betegnet industriel radiografi, benytter røntgen stråler for at afsløre defekter i produkter og materiale strukturer
Fujifilms NDT-systemer er i familie med Fuji Computed Radiographys medicinske analyse værktøjer, men har i stedet med højere røntgen effekter fundet nytte i industrien. Fujifilm, der er absolut banebrydende indenfor digital røntgenanalyse med X-ray, førte i 1989 røntgen teknikken ind i industrien. Og ved egenudviklet teknik, som er blevet bevist igennem mange år, blandt andet ved billedpladen navngivet "IP". Her kunne man for første gang gøre den gamle røntgenfilm overflødig og gøre analysen helt digital. Dette gjorde at den gamle film med dertilhørende fremkaldelsesvæsker helt kan elimineres. Og ved det nyeste skud på stammen indenfor SW værktøjer navngivet Dynamix til røntgenbillede analyse, har Fujifilm yderligere øget præcisionen i målinger og hurtigere "fremkaldelser". Vi tilbyder et antal forskellige digitale løsninger alt efter dine krav og ønsker. Og med Fujifilms banebrydende digitale film, der benyttes som de mere traditionelle film under dit testobjekt, bestråles objektet og den digitale film indføres i fremkaldelsesmaskinen, og straks efter er du klar til at starte med at analysere de højopløselige digitale billeder på din workstation. Med det nyeste skud på stammen Dynamix serien FXR, der er en røntgen exciterbar plade med indbyggede røntgen følsomme prober, bestråles analyse objektet ned på FXR pladen og det opfangede digitaliserede røntgenbillede kan overføres trådløst til et servermiljø for yderligere analyse. Denne løsning er blevet meget populær blandt kunder der udfører store mængder røntgen analyser pr dag, eller udfører mange produkt analyser i produktionen. FXR kan integreres med automatiske analyse metoder som robotter eller analyse på kørende transportbånd, og udføre røntgen på produkter eller strukturer i real time der derfor kan udgøre en kvalitetskontrol og identificere fejlagtige produkter eller batches som ikke skal nå ud til slutkunden.


Cookie-indstillinger