Rotationsstøbning

Rotationsstøbning bruges primært til produktion af plastbeholdere og plasttanke. Metoden som rotationsstøbning virker på, er ved at en opvarmet, lukket form roterer, hvorved plastmaterialet fordeler sig i formen.På denne side finder du leverandører af rotationsstøbning

Leverandører af og viden om rotationsstøbning:


HN Group A/S

Kløvermarken 310
7190 Billund
Telf. 75338700
E-mail: ah@hngroup.dk

www.HNGroup.dk

kompetencer: sprøjtestøbning, kvalitetsstyring, støbeværktøjer

Læs mere om HN Group A/S


Pro Plast Energeo

Markskellet 23
8920 Randers NV
Tlf.: 72 52 40 80
E-mail: salg@pro-plast.dk

web

Kompetencer: Jordvarme, jordvarmeanlæg, plastbearbejdning, støbning, brønde, plastsvejsning, rotationsstøbning, sprøjtestøbning, radonsikring og gennemføring

Læs mere om Pro Plast Energeo


Mere viden om rotationsstøbning:

Rotationsstøbning (BRE støbning) omfatter en opvarmet hul form, der er fyldt med en ladning eller skud vægt af materialet. Emnet roteres derefter langsomt (normalt omkring to vinkelrette akser) og forårsager det blødgjorte materiale at dispergere og holde sig til væggene af støbeformen. For at opretholde ensartet tykkelse i hele den del, formen fortsætter med at rotere på alle tidspunkter under opvarmningsfasen og for at undgå nedbøjning eller deformation også under afkølingsfasen. Processen blev påført plast i 1940'erne, men i de første år var lidt brugt, fordi det var en langsom proces, begrænset til et lille antal af plast. I de seneste to årtier har forbedret processtyring og udvikling med plast pulvere resulteret i en betydelig stigning i brugen.
Rotationsstøbning maskiner er lavet i en lang række størrelser. De består normalt af forme, en ovn, en afkøling kammer, og skimmel spindler. Spindlerne er monteret på en roterende akse, som tilvejebringer en ensartet belægning af plast inden i hver form.

Rotocasting (ikke at forveksle med rotationsstøbning) anvender selv-hærdende harpikser i et uopvarmet form, men deler langsomme rotationshastigheder til fælles med rotationsstøbning. Spincasting bør ikke forveksles med enten under anvendelse af selv-hærdende harpikser eller hvid metal i en højhastigheds centrifugal støbemaskine.

Ved rotationsstøbning er forme (eller værktøj) enten fremstillet af svejset pladestål eller støbt. Den fabrikationsproces metode er ofte drevet af en del størrelse og kompleksitet, mest indviklede dele er sandsynligvis lavet af støbt værktøj. Rotationsstøbning -forme er typisk fremstillet af rustfrit stål eller aluminium. Aluminium forme er sædvanligvis meget tykkere end et tilsvarende stålform, da det er et blødere metal. Denne tykkelse påvirker ikke cyklus tider betydeligt siden aluminiums varmelednings evne er mange gange større end stål. På grund af behovet for at udvikle en model forud for støbning, støbte forme tendens til at have yderligere omkostninger i forbindelse med fremstillingen af værktøjet, medens fremstillet stål eller aluminium forme, især når de anvendes i mindre komplekse dele, er billigere. Dog indeholder nogle forme både aluminium og stål. Dette giver mulighed for variabel tykkelse i væggene af produktet. Selv om denne proces ikke er lige så præcis som sprøjtestøbning, betyder det giver designeren med flere muligheder. Den aluminium ud over jern giver større varmekapacitet, hvilket får smelte-flow at forblive i en flydende tilstand i en længere periode.


Stor sag for Dan hill plast i Hornsyld
Dan hill plast a/s har fået en millionordre på deres største emne til dato. Billund Aquakulturservice ApS kontaktede Dan hill plast a/s i oktober 2017 for at høre, om de kunne løse opgaven med at rotationsstøbe en stor sugebrønd

Direktør Peder Madsen skulle ikke tænke længe over opgaven, for som han udtaler: "Hvis ikke vi satser og prøver noget nyt engang imellem, så kan vi ikke udvikle os til glæde for vore kunder".

Ved effektiv gennemførelse af projektet og hurtig handling, bliver de første plastemner sendt til Florida i løbet af de næste uger, hvor de skal bruges til at stort fiskeopdrætsanlæg, der er ved at blive bygget. Plastemnerne er de største, der nogensinde er produceret hos Dan hill plast a/s med exceptionelle 30 mm i godstykkelse, hvilket er helt unikt i forhold til rotationsstøbning.

Både på grund af emnets størrelse og specielt godstykkelsen, har det været en udfordrende opgave, som har stillet store krav til Dan hill plast´s viden og erfaring. Emnerne er produceret på Dan hill plast´s største maskine, som kan producere emner helt op til 4,5 meters længde og med en volumen op til ca. 8000 liter.

Maskinen har siden opstart bl.a. produceret VERPANs udendørsversion af sofaen Cloverleaf og store, højkvalitets såsæds beholdere til svenske Väderstad, som er en af verdens førende producenter af såmaskiner. De næste uger kommer maskinen til at køre i døgndrift for at producere resten af ordren til Florida