Dansk greentech-virksomhed gør cirkulær økonomi til en god forretning

Hvis man er i tvivl om, hvorvidt bæredygtighed og tocifret vækst kan gå hånd i hånd, bør man kigge mod Horsens. Nærmere bestemt mod greentech-virksomheden Metso Denmark A/S. Her har man nemlig stor succes med at gøre cirkulær økonomi til en god forretning for kunder over hele verden.

Med en eksportandel på mere end 95 procent er det ikke mærkeligt, at de færreste danskere har hørt om greentech-virksomheden Metso. Det er der imidlertid god grund til at lave om på i en tid, hvor bæredygtighed og cirkulær økonomi er blandt tidens vigtigste emner. Virksomheden, der producerer maskiner til grov- og finneddeling af affald, er blandt verdens førende på området og har stor succes med at gøre bæredygtighed til en god forretning.

”Håndtering af affald er en kæmpe udfordring i mange lande, hvor man enten har midlertidige løsninger eller ikke får det fulde udbytte af affaldet. Vores affaldsneddelere hjælper med at omdanne affaldet til en ressource, og det er bæredygtigt i både en økonomisk og miljømæssig forstand,” siger Uffe Hansen, der er President for Recycling Business Area i Metso Outotec koncernen.

Mere end blot maskiner

Metsos produkter anvendes til neddeling af både blandet affald og sorterede affaldsstrømme, så affaldet enten kan anvendes på ny eller omdannes til co2-neutral energi. To tredjedele af vores husholdningsaffald er kategoriseret som biomasse, der kan omdannes til co2-neutral energi. En bedre anvendelse af biomassen kan medvirke til at reducere behovet for fossile brændstoffer som olie, kul og naturgasser.

”Der har været talt om den cirkulære økonomi i mange år, og de fleste er enige om, at potentialet er enormt. Men fordi man kender målet, er det ikke ensbetydende med, at man kender vejen derhen. Vores maskiner udgør blot én del af den cirkulære omstilling, og derfor samarbejder vi tæt med både kunder og øvrige aktører på tværs af recycling-branchen for at sætte vores know how i spil og bidrage til udviklingen” siger Uffe Hansen. 

Investering og indsigt i det enkelte marked

Mens man i udviklede lande genbruger mere end 35 procent af affaldet, er dette tal blot fire procent i mindre udviklede lande. Med en eksportandel på mere end 95 procent har Metso stor erfaring med betydningen af forståelsen for vilkårene på det enkelte marked. 

”Vi europæere er på mange områder langt fremme, og derfor kan vi godt have en tendens til at tænke, at alle andre lande per automatik skal gøre det samme som os. Men man må kravle, før man kan gå. Det gælder også i forhold til en bæredygtig omstilling. Vi må først investere tid og ressourcer for at forstå det enkelte lands forudsætninger, før vi kan indgå en dialog om, hvordan vi sammen kan nytænke recycling i netop det pågældende marked,” siger Uffe Hansen.

Fra Thailand til amerikanske landfills

Blandt de lande, hvor Metso har investeret betydeligt de seneste år er USA, som står for mere end 30 procent af planetens samlede affald. En stor del af affaldet ender i massive landfills, som de seneste år er kommet under øget bevågenhed fra miljøorganisationer og den lokale lovgivning. Derfor er interessen for øget genbrug af affaldet stigende.  

”For at fortsætte vores vækstrejse har vi investeret massivt i USA de seneste år ligesom vi fremover kommer til at investere væsentlige ressourcer i Asien. Selvom årsagerne og forudsætningerne er vidt forskellige, vil begge steder på sigt få et større behov for recycling, der omdanner affald til værdi, og det har vi intentioner om at hjælpe dem med.” fortæller Uffe Hansen. 

Det stiller store krav til økonomien, når man har globale ambitioner. Metso har imidlertid præsteret tocifrede millionoverskud i en årrække, og det seneste regnskabsår var ingen undtagelse. Virksomhedens seneste årsregnskab, som netop er offentliggjort, viser et overskud på 33 millioner kroner i den danske del af virksomheden.

Se Leverandører af udstyr til Neddeling

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *