Det tekniske hjørne – Nitrogen – En omkostningseffektiv måde at forlænge holdbarheden på fødevarer

Skrevet af Parker Hannifin Denmark Team

Fødevareproducenter er altid på udkig efter nye måder, som kan forlænge fødevarers holdbarhed. Med en længere holdbarhed kan producenterne levere til et større geografisk område, og produktet kan holde længere i butikker og hos forbrugere.  Pakning med MAP (Modified Atmosphere Packaging) er en teknik, der ofte bruges i fødevareforarbejdningsindustrien til at forlænge holdbarheden. MAP-processen omfatter tilførelse af nitrogen i en pakning for at kontrollere mængden af oxygen (mindre end 2 procent). Hvis der er for meget oxygen og fugt i en pakning, vil det ofte medføre bakterievækst og oxidering, der resulterer i fordærvede fødevarer, uensartet smag, forringet produktkvalitet og kortere holdbarhed. Nitrogen bruges ofte som beskyttende gas på grund af sine egenskaber som tør, inaktiv gas.

Nitrogenkilder

Nitrogen kan fremskaffes fra leverandører i form af højtryksflasker, dewarkar eller i flydende tilstand. Nitrogen kan også produceres på stedet vha. almindelig komprimeret luft og en nitrogen generator. En nitrogengenerator adskiller nitrogen og oxygen fra luften og kan ofte være den mest effektive og økonomiske metode til at forsyne sig med nitrogen til MAP-formål.

Ulemper ved levering af nitrogen udefra

Afhængighed af eksterne leverandører kan være forbundet med flere udfordringer – herunder prisstigninger, kontraktforhandlinger, udgifter til leje af nitrogenflasker, overholdelse af krav iht. OSHA, udgifter til håndtering af farlige stoffer, leveringsomkostninger samt lokale og statslige skatter og afgifter. Problemer i form af planlægningskonflikter, leveringsforsinkelser og langtrukne indkøbsprocesser kan bremse produktiviteten.

Det giver alt sammen mere administrativt arbejde og medfører højere driftsomkostninger. Leveringsformen stemmer heller ikke overens med LEAN-produktionsteknikker og udviklingen af færre, mere effektive logistikkæder.  

Der skal også tages forholdsregler ifm. håndtering og opbevaring af højtryksflasker. Der kan opstå farlige situationer, hvis en gasflaske tabes og ventilen knækker af, da det kan gøre flasken til et potentielt projektil.

Driftsmæssige fordele ved at producere nitrogen på stedet

Ved at producere din egen nitrogenforsyning med en nitrogengenerator fjerner du udfordringerne ved levering udefra, og du sikrer langvarig stabilitet mht. omkostninger. At producere din egen nitrogen på stedet er også godt for miljøet, og det er en bæredygtig tilgang til forsyning af gassen.

Let at betjene

En nitrogengenerator fra Parker producerer f.eks. en kontinuerlig forsyning af nitrogen med høj renhed inden for få minutter efter start af maskinen. Installationen sker ved at slutte en almindelig slange til komprimeret luft til enhedens indgangsport og slutte nitrogenslangen til udgangen.

Forbedrer kvaliteten, reducerer omkostningerne

Den endelige produktkvalitet er den vigtigste del af fødevareproduktion. Kunder forventer friske produkter og en ensartet smag, hver gang de åbner en ny fødevarepakning. Bakterievæksten i den endelige pakning reducerer holdbarheden og fører i sidste ende til en utilfreds kunde. Pakning med tør nitrogen løser disse problemer og giver en bedre kundeoplevelse. Ydermere vil brug af en nitrogengenerator på stedet ikke alene forbedre driftseffektiviteten; de samlede omkostninger reduceres også – den kombination ses sjældent.

Se Leverandører af Nitrogen generatorer

2 thoughts on “Det tekniske hjørne – Nitrogen – En omkostningseffektiv måde at forlænge holdbarheden på fødevarer

  1. Kontakt DI-Trykluft hvis du ønsker tilbud på egenproduceret Nitrogen. vi har stor erfaring med dimensionering og service af Nitrogen generetorer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *