Ventilationsanlæg i størrelse XL til Danish Crown

– øget energieffektivitet, nemmere vedligehold og central adgang til alle funktioner

Der skal et ventilationsanlæg i størrelse XL til at styre temperatur og luftudskiftning i den 200 m lange slagtegang på Danish Crowns svineslagteri i Blans. Industri Automatik leverer automation og styring til det nye system, der giver lavere energiforbrug, højere kølekapacitet, maksimal oppetid og nemmere servicering.

Under den lange, varme sommer i 2018 truede slagteriets over 10 år gamle ventilationssystem med at bukke under.

For at undgå problemer med at opretholde en rumtemperatur på ca. 18 grader, samt behov for større luftudskiftning, besluttede Danish Crown at udskifte de i alt fem ventilationsanlæg, der styrer indeklimaet på slagtegangen. Samtidig ønskede man at få mulighed for at overvåge og styre de fem anlæg centralt fra én enhed.

120.000 m³ luft i timen

Anlæggene dækker en ca. 200 m lang produktionslinje, der starter ved staldområdet, hvor grisene ankommer. Derfra sendes dyrene igennem den sorte slagtegang med svieovne, skoldning og skylning, og videre til den rene slagtegang. Her udtages bl.a. indvolde, grisekroppene nedkøles og de sendes videre til opskæring.

Industri-Automatik fik sammen med virksomheden Elektriker Løsningen ansvaret for ”hjernen” (tavler, installation, software, scada-system) i det topmoderne anlæg, der har kapacitet til at flytte 120.000 kubikmeter luft i timen fordelt på hhv. sort og ren slagtegang.

I det gamle anlæg var styringerne opbygget af et styresystem, som var svært at tilgå og som gjorde service og vedligehold unødig besværligt for slagteriets tekniske personale. I det nye anlæg har Industri-Automatik lagt alt op på en ny platform bestående af Siemens PLC-systemer og Profinet-kommunikation.

Én central processor-enhed håndterer nu styringen af alle fem anlæg under ét. Dermed kan de ansvarlige for den daglige drift tilgå hele ventilationssystemet fra én skærm og dermed altid være 100 procent opdateret på, hvordan de 5 anlæg drifter.

Stort system

Man får indtryk af ventilationsanlæggets størrelse, når man tager et kig på det udstyr, der er placeret på slagteriets tag. Her står fem bokse, hver især cirka på størrelse med en industricontainer. Boksene er opdelt i sektioner, der rummer ventilatorer, køling, filtre, temperaturfølere, spjæld, luftmængdemålere og tavlerum.

Nogle af boksene trækker luft ind, renser og køler den og sender den ned i slagtegangen. Andre trækker luft ud af bygningen. Luften renses inden den blæses ud i det fri og varmen fra den overføres til indblæsningsluften. De ventilationsrør, der går til og fra boksene, er så store, at man næsten kan stå oprejst i dem.

Masser af målere

Det store system reguleres af temperatur-, fugtigheds- og flowmålere, placeret både i og udenfor bygningen. Sensorerne sender data til hovedtavlen, der sidder i den såkaldte ingeniør-gang, hvorfra al teknikken i slagteriet styres (se foto til venstre).

Data samles og præsenteres i Industri-Automatiks scada-system, der giver det tekniske personale mulighed for komplet procesovervågning, både på overordnet niveau og ned i detaljen.

Fordele

Industri-Automatiks automations-løsning giver Danish Crown en række fordele:

Anlæggets energieffektivitet er øget betydeligt. Ventilations-systemet er koblet op på et energimålesystem fra Kamstrup, og man kan løbende se det aktuelle energiforbrug, både i hvert af de fem anlæg og i det samlede system.

Anlægget har nu en kapacitet, der sikrer korrekt temperatur på slagtegangen, uanset vejrforholdene udenfor bygningen.

Drift og vedligehold er blevet nemmere og mindre tidskrævende. For eksempel anvender anlægget styringskomponenter, der kan udskiftes med dags varsel, hvis der skulle opstå en defekt. Dermed sikres maksimal oppetid – en vigtig faktor, set i lyset af hvad det koster at lukke en slagtegang på grund af tekniske problemer.

Personalet har nu adgang til samtlige systemer fra én enkelt skærm. Herfra kan de følge og trimme systemerne, så de altid fungerer optimalt.

Thomas Busk Rohde, projektleder Danish Crown:

– Vi har fået renoveret og opgraderet vores anlæg og med den nye styring og automatik er vi blevet bedre til at styre luftkonditioneringen på slagtegangen. Industri-Automatik fik ansvaret for automatik-delen inklusive el-entreprisen og de har været gode til at arbejde selvstændigt og til at samarbejde med de andre leverandører, der har været involveret. – Vi er meget tilfredse med det Industri-Automatik har leveret. De har givet os god sparring og været gode til at pege på områder, der måske ikke var afklaret tilstrækkeligt i projektoplægget. Her foreslog de nogle ændringer, som samlet set gav en bedre løsning end den vi havde skitseret.

Se Leverandører af Ventilationsanlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger