Vølund – Varmepumper fuldender grøn omstilling

Haarup Maskinfabrik bruger energi i stor skala for at fremstille betonblandere og blandeanlæg. Alligevel er virksomheden 100 pct. selvforsynende med el og varme – blandt andet takket være solceller og varmepumper på taget.

På Haarup Maskinfabrik ved Silkeborg har 8 stk. Vølund F2120 varmepumper på hver 20 kW – placeret på virksomhedens tag – erstattet en utidssvarende varmeløsning bygget op om en gammel, støjende og ineffektiv gaskedel.

Som en del af virksomhedens nye varmeløsning er vandbårne strålevarmepaneler monteret i lofterne i blandt andet produktions- og lagerhaller, ligesom kontorer og tegnestue er tilsluttet varmepumperne. Her leverer de en jævn og behagelig varme til glæde for medarbejderne.

Ud over store besparelser på varmeregningen betyder brugen af varmepumper, at virksomheden reducerer sit CO2-udslip med 220.000 kg om året. Eller svarende til udledningen fra 90 personbiler.

Opgaven med at projektere og installere den varmepumpebaserede løsning blev lagt i hænderne på den lokale VVS-installatør, Kjellerup VVS. Her forklarer servicechef Dan Topp, at luft-til-vand varmepumpernes kvalitet og en fremtidig leveringssikkerhed var afgørende for Haarup Maskinfabrik:

– Virksomheden er i fuld gang med en komplet grøn omstilling. Der er elbiler til montører og sælgere, solceller på taget, batterier til at lagre strøm, ventilationsanlæg med varmegenvinding og varmepumper på taget. Sidstnævnte arbejder i kaskade, så deres ydelse tilpasses det aktuelle behov. Samtidig giver løsningen os den mulighed, at vi kan skalere anlægget og udvide det efter behov. Det er et stort plus, når der er tale om en virksomhed i konstant udvikling.

Handling bag ordene

Til sammen er de mange energibesparende og grønne tiltag med til at gøre Haarup Maskinfabrik 100 pct. selvforsynende med energi – og lidt til. Faktisk sender virksomheden 400.000 kWh el ud på nettet.

For virksomhedens direktør, Hans Christensen, drejer det sig i høj grad om at sætte handling bag ordene.

– Alle er enige om, at grøn omstilling er vejen frem, og vi har besluttet at vise, at der ikke er nogen grund til at vente. Så vi har lagt en 5-års plan for at blive fuldstændigt selvforsynende ved hjælp af eksisterende og gennemprøvede produkter.

Det er lykkedes så godt for virksomheden, at planen er fuldført efter blot fire år. Foruden de åbenlyse miljømæssige gevinster har investeringerne en tilbagebetaling på ca. på 5-7 pct. om året. Sammen med de andre grønne tiltag giver det en årlig besparelse på ca 750.000 kr., som luner på bundlinjen.

Se Leverandører af Varmepumper

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *