Det tekniske hjørne – Sådan bestemmer du korrekt tilspændingsmoment

Artiklen er leveret af Nord-Lock

Spørgsmål: Jeg kender ikke mit værktøjs tilspændingsnøjagtighed. Hvordan skal jeg beregne det momentet der skal bruges?

Svar: Alle tilspændingsværktøjer har en vis unøjagtighed, der skal tages i betragtning for at bestemme et passende tilspændingsmoment.

Nøjagtigheden af tilspændingsværktøjet kan ofte fås fra producenten eller forhandleren. Der er dog standarder, der kategoriserer tilspændingsværktøjer og deres nøjagtighedsniveau inklusive værktøjsoperatøren. Hvis du ikke kender dit værktøjs tilspændingnøjagtighed, kan værdierne i tabellen være gældende.

Friktionsvarians kan påvirke moment

Det er også vigtigt at huske, at friktionsvarians påvirker den endelige forspænding. Det har ofte større indflydelse på den endelige forspænding end værktøjets unøjagtighed har. En omkostningseffektiv måde for den mest nøjagtige tilspændingsproces er derfor at smøre bolte, møtrikker og skiver korrekt.For dem af jer, der leder efter et praktisk værktøj til beregning og lagring af momentberegning på din mobil, kan vi varmt anbefale vores app Torquelator by Nord-Lock, en momentberegner som er gratis og let at finde, hvor du normalt henter dine apps.

Se Leverandører af Bolte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.