Dansk-ukrainsk initiativ baner vejen for millimeterpræcise 3D-scanninger af bevaringsværdige bygninger i Ukraine, før krigen ødelægger dem

Leica Geosystems og 3D-scanningsvirksomheden, R3DA, har sammen sat sig for at opruste og opkvalificere den ukrainske landmålervirksomhed, Skeiron, med avanceret og tidseffektiv 3D-scanningsudstyr, software og knowhow, så de kan sikre kultur- og samfundsarven med millimeterpræcise scanninger af større bygninger, før de bliver ødelagt i krigen. Donationen og hjælpen, som R3DA netop har overleveret på et besøg i Lviv i slutningen af november, er efter planen den første af flere.

Danske Virtue Futures, UNESCO og Blue Shield har tidligere på året sat gang i bevægelsen ”Backup Ukraine”, som opfordrer alle ukrainske borgere til at benytte mobilen og app’en Polycam til at scanne bevaringsværdige bygninger og objekter i Ukraine såsom monumenter, statuer og museumsgenstande. Bevægelsen fik hurtigt vind i sejlene, og bl.a. på opfordring fra projektets initiativtager, kreativ direktør i Virtue, Tao Thomsen, har Leica Geosystems og 3D-scanningsvirksomheden R3DA nu sat sig for at bringe hjælpen med at sikre kultur- og samfundsarven i Ukraine til næste niveau – med højteknologisk, tidseffektiv og millimeterpræcis 3D-scanning:

”Backup Ukraine er et fantastisk initiativ, der viser den store betydning, 3D-scanning harMen der er selvfølgelig forskel på scanning via en mobil og via professionelt og højteknologisk 3D-scanningsudstyr, som er nødvendig for at lave millimeterpræcise scanninger af store og komplicerede bygninger og for dermed at sikre en effektiv genopbygning på et korrekt grundlag og uden unødvendige omkostninger. Derfor har Leica Geosystems sammen med vores samarbejdspartner R3DA valgt at donere avanceret 3D-scanningsudstyr, software og knowhow til Ukraine – og mere skal afsted,” siger Jeppe Bank, som er Business Development Manager hos Leica Geosystems.

R3DA tager ny 3D-scanningsteknologi med til Ukraine

I slutningen af november drog CEO og CINO hos R3DA, Thomas Melsen og Peter Fisker, således afsted til den ukrainske by Lviv og til landmålervirksomheden, Skeiron, for at donere en Leica BLK360 G1 3D-scanner, software-licenser og powerbanks til en værdi af flere hundrede tusinder kroner. Et besøg, der på mange måder gav perspektiv og samtidig et indblik i den enorme handlekraft, som krig og ødelæggelser skaber, fortæller Peter Fisker fra R3DA:

”Hos Skeiron mødte vi dybtpassionerede, yderst kompetente og hårdtarbejdende mennesker som Yurii, Andriy og flere af deres kollegaer, som alle har mistet venner og bekendte til krigen, og som nu ser det som deres vigtigste mission at sikre den ukrainske kulturarv ved at scanne og dokumentere så meget, som overhovedet muligt – ikke mindst i særligt udsatte og bomberamte områder som Kiev, Odesa, Kharkiw og Donetsk. De knokler i døgndrift, gør det stort set gratis og får det bedste ud af deres ældre teknologi og omstændinger såsom daglige strømsvigt, luftalarmer og nødgeneratorer, som ikke må benyttes, fordi dronerne søger mod varme og lyd”

Det nye avancerede og tidseffektive overfaldsalarm, som Leica og R3DA har doneret, gør bl.a., at Skeiron minimerer risikoen ved 3D-scanning i udsatte områder, fordi de ikke længere skal opholde sig lang tid ved hvert scanningspunkt. Deres ældre udstyr fungerer fint udendørs, hvis der er tid nok, men det indvendige kan nu scannes langt hurtigere og bedre. Samtidig vejer det nye udstyr meget mindre, så de nu langt hurtigere kan bevæge sig rundt på eksempelvis knallert, cykel og til fods:

”Det handler alt sammen om, at Skeiron skal kunne scanne hurtigere og dokumentere endnu mere – og selvfølgelig gøre det mere sikkert og med størst mulig nøjagtighed, så 3D-modellerne og materialet skaber et korrekt grundlag for at genoprette bevaringsværdige bygninger, når krigen engang er forbi. Herudover giver de nøjagtige scanninger en dokumentation, som bl.a. kan benyttes i forbindelse med erstatningssager,” siger Thomas Melsen fra R3DA.

For at opkvalificere Skeiron i brugen af den nye Leica BLK360 scanner, var R3DA i løbet af deres ophold i Lviv med til at scanne en flot, men delvist faldefærdig bygning, som i dag er døgninstitution for ukrainske børn med svære handicap.

Første donation af flere

Leica Geosystems og R3DA’s donation og hjælp til Skeiron er kun begyndelsen. Allerede nu er der opsat direkte post- og telegramlinje, og man er i færd med at planlægge flere donationer i form af yderligere 3D-scannere, software, computerudstyr samt eventuelle tiltag, der løbende kan sende økonomiske midler direkte til Skeiron:

”Arbejdskraften i Ukraine er billig, og derfor vil Skeiron for omkring 1500 dollars om måneden have en ekstra medarbejder til at scanne på fuld tid rundt omkring i Ukraine. Det vil med andre ord sige, at man kommer langt for midlerne, og derfor vil vi udover udstyr også gøre alt, vi kan for at hjælpe dem økonomisk,” siger Thomas Melsen, direktør hos R3DA.

Skeiron har bl.a. udviklet konceptet ”Pocket City” – som er små, unikke postkort, der via mobilen kommer til live som spændende 3D-modeller af bygninger. R3DA er i dialog med Skeiron om at hjælpe med at sælge konceptet ind på det danske marked, så der derfra kan kanaliseres økonomiske midler direkte til Skeiron.

Sideløbende med hjælpen, arbejder Leica Geosystems, R3DA og Skeiron på at etablere offentlige samarbejder i Ukraine, for hele idéen er, at alt scanningsdata og alle 3D-modeller skal tilhøre den Ukrainske stat og befolkning. Skeiron er i dag støttet via projektet ”Save Ukrainian Heritage”, som de selv har været initiativtager til.

Se Leverandører af 3D scanning her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger