Elplatek har styr på arbejdet med metal og fokus på bæredygtighed

Helsingørs borgmester Benedikte Kiær, chefkonsulent Birgit Johns Nielsen fra One Stop Erhverv fra Helsingør Kommune samt fra Erhvervshus Hovedstaden adm. direktør Katrine Paaby Joensen, konsulentchef Flemming Troelsen og senior forretningsudvikler Henriette Kahré Freris har besøgt Elplatek for at høre virksomhedens udviklingshistorie af ejeren Jan Boye Rasmussen og sønnen Anders Boye Andersen.

Den lille danske metalbearbejdningsvirksomhed Elplatek har specialiseret sig i at udvikle, producere og eksportere avanceret galvanisk overfladebehandling af emner til store kunder i telecom-, medico- og elektronikindustrien. Virksomheden er blevet udvidet og moderniseret og er vokset med 20 medarbejdere i de sidste 12 år, hvor Elplatek har haft hovedsæde på Bybjergvej i Espergærde siden 1990. Gennem årene har virksomheden løbende fået sparring af Erhvervshus Hovedstaden om forretningsudvikling, internationalisering og bæredygtighed. 

I dag har Elplatek 30 medarbejdere fordelt på to fabrikker i Espergærde og Horsens, hvorfra de metaloverfladebehandlede emner med vanskelige geometrier eksporteres til Polen, Sverige, Vietnam, Tyskland, Holland og Schweiz. Desuden har Elplatek, der er ISO 9001 kvalitets- og ISO 14001 miljøcertificeret, søsterselskabet LPTech i Sverige med 18 medarbejdere. På fabrikkerne bruges metaller som guld, sølv, kobber, nikkel og tin på semi-og fuldautomatiske anlæg, der overfladebehandler emnerne. Desuden løser Elplatek opgaver inden for ny energi og cleantech industrien.

”Vi har altid haft fokus på at udvikle og modernisere virksomheden og kigge fremad mod nye muligheder. Det ligger i vores DNA, at vi skal være på forkant med udviklingen inden for vores niche. Derfor har vi renoveret vores produktionsfaciliteter i Espergærde og Horsens. Vi har bygget om og bygget til for cirka 40 millioner kr. de sidste 10 år. Vi er stolte af virksomhedens udvikling. Vi har fx været med til at uddanne tre PhD- studerende samt flere bachelorstuderende”, fortæller Jan Boye Rasmussen, der er uddannet civilingeniør fra DTU og købte sig gradvist ind i virksomheden for snart 21 år siden.

Elplatek ser bæredygtighedsarbejdet som en konkurrenceparameter

I de sidste 12 år har Jan Boye Rasmussen ejet hele virksomheden. Men sidste år trådte sønnen Anders Boye Andersen, der har en Master fra CBS, ind i virksomhedens ledelse for at blive medejer fra næste år og på sigt overtage hele virksomheden. Både far og søn har en ambition om, at Elplatek skal være innovativ også i forhold til de nye krav, der stilles inden for bæredygtighed.

”Vi har arbejdet med ansvarlighed og grøn omstilling i en årrække men endnu mere de sidste år uden at kalde det bæredygtighed. Den nye ESG taksonomi via EU-lovgivningen kommer indirekte til at stille krav til os som en lille virksomhed på lige fod med fx kvalitet, pris og leveringsdygtighed. Det har været guld værd at få sparring af senior forretningsudvikler Henriette Kahré Freris fra Erhvervshus Hovedstaden. Det har ført til, at vi bl.a. kunne få lavet en bæredygtighedsscreening. Vi har også lagt en plan for bæredygtighedsrapportering, og vi har haft et konsulentfirma til at begynde udregningerne på vores tal til ESG-rapporteringen”, fortæller Jan Boye Rasmussen.

Sønnen Anders supplerer:

”Vi leverer til en række kunder, som fra næste år bliver underlagt de nye EU-regler omkring ESG-rapportering for regnskabsåret 2024. Derfor er vi nødt til at have data for miljø- og klimabelastning klar som led i deres forsyningskæde. Herigennem er arbejdet med at kunne dokumentere miljø- og klimabelastningen på både virksomheds- og produktniveau kommet i fokus. I den seneste messesæson i hhv. Herning og Jönköping i Sverige i oktober og november, bliver vi mødt af stor positiv interesse fra vores kunder, der vil vide, hvordan vi arbejder med ESG rapportering. Vi oplever, det kan være et vanskeligt arbejde, da mange leverandører har svært ved at sætte tal på klimaaftrykket i værdikæden, som kræves for at kunne rapportere på ESG mål. Her i virksomheden har vi en kultur, hvor vi altid forsøger at være med til at gå forrest – dette gælder også på ESG rapportering. Et skridt i den rigtige retning har for os været vores skifte til 100% grøn vindmøllestrøm.”

Henriette Kahré Freris er imponeret over Elplateks arbejde med bæredygtighed.

”Elplatek fremstår og agerer som en topmoderne innovativ virksomhed, både når du kigger på lokaliteterne, produkterne og på ledelsens fremsynethed og vilje til at få styr på de nye EU-regler inden for bæredygtighed. Der har altid været skrappe krav til den her industri, og Elplatek har tidligere arbejdet intenst med CSR ud fra både et miljøhensyn og en høj grad af social ansvarlighed, samtidig med at de klarer sig virkeligt godt økonomisk. Virksomheden er stærk på mange områder og blandt andre i front i deres industri på mange områder. Det nye er, at Elplatek nu arbejder med bæredygtighed og med at dokumentere det i hele leverandørkæden, og det er nyt for alle”. 

Se Leverandører af Overfladebehandling

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger