Hans Følsgaard – IO-Link åbner døren for IIoT og industri 4.0

IO-Link er som en fieldbus-uafhængig interface-løsning et rigtigt godt bud på en teknologi, der kan åbne døren for fremtidens skalérbare og konfigurerbare proces- og automationssystemer. IO-Link stiller ingen specielle krav til kabling, og et af Hans Følsgaard A/S’ agenturer, Kübler, satser allerede på komponenter som enkodere og displays med IO-Link interface

Alle taler om IIoT – Industrial Internet of Things – og de muligheder inden for industri 4.0, som de nyeste netværks- og kommunikationsteknologier fører med sig inden for proces- og automationsmiljøerne. Målet for en IIoT-implementering er selvfølgelig den skalérbar og mulighed for en simpel konfiguration, som er grundtanken bag IIoT og industri 4.0. Der er dog bare det problem, at jo større antallet af sensorer, transducere og styrede komponenter i et industrielt system bliver, det mere kompleks bliver faktorer som fortrådning, hierarkier, støjfølsomhed og mange andre forhold også. Og det er jo ikke meningen.

Proprietære ”standarder” og licensbaserede fieldbus kan udgøre en væsentlig del af problemet, som regel fordi der ligger et ønske fra producenterne om en beskyttelse af egne fabrikater bag lukkede busser og interfaces. Hos Hans Følsgaard A/S er der stor interesse for at arbejde med åbne standarder, så kunden inden for proces- og automationsverdenen får den størst mulige frihedsgrad i valget af komponenter – og ideelt set en enkel sammenkobling mellem komponenter, uanset producent og oprindelse. Friheden til at vælge giver de bedste systemløsninger, og den holdning bakkes op af Følsgaard-agenturet, Kübler.

Gennem åbne standarder og fieldbus-uafhængige interfaces bliver det lettere at konfigurere systemer, hvor man frit kan sammenstykke applikationen efter de forhold, der er aktuelle for den virksomhed, der skal bruge automationsløsningen. Og IO-Link har ydermere den fordel, at det er en særdeles robust standard, der sikrer en ukompliceret og direkte kommunikation punkt-til-punkt lige fra den styrende controller til den laveste del af hierarkiet i automationsmiljøet. IO-Link masterne kan fungere som netværk for et stort antal IO-Link komponenter til de højere dele af hierarkiet og gennem masterne også til andre fieldbus protokoller.

Ukritisk sammenkobling

En klar fordel ved IO-Link er, at kommunikation kan ske gennem uskærmede kabler, hvilket gør det muligt at arbejde med eksisterende kabelføringer, men med en betydeligt mere robust, digital kommunikation end 4-20mA, der ellers tidligere har været meget udbredt i proces- og automationsmiljøerne. I Küblers tilfælde sker sammenkobling mellem master, netværk og komponenter via M8- eller M12-forbindelser – nemt og enkelt.

Det gør desuden udskiftning af komponenter let. Set-up for sensorer og aktuatorer ligger i masteren i de tilfælde, hvor IO-Link masteren er embedded i den styrende PLC. Det vil sige, at installationen er konfigureret fra starten, så service og vedligehold ikke kræver et indgående kendskab til sensorer eller aktuatorer fra serviceteknikernes side. De enkelte profilklasser er prædefinerede som funktionsblokke, og det vil sige, at udskiftning af en sensor til en anden teknologi eller justering sker helt uden besvær – så længe profilklassen er den samme.

Som operatør eller bruger får man desuden et klart indblik i systemets og komponenternes funktion, da procesdata for et IO-Link afleveres i klartekst, hvad der giver eksempelvis serviceteknikere et dybt indblik i komponenterne og deres funktion. Det letter eksempelvis planlagt vedligehold, ligesom remote diagnosticering og service via en netopkobling af automationssystemet bliver både mulig – og nem.

Enkodere med IO-Link interface

Der er allerede kommet flere produkter fra Kübler på markedet, hvor IO-Link spiller en væsentlig rolle i produktspecifikationerne. Et eksempel er de populære Sendix M36-enkodere, der nu kan leveres med en IO-Link version 1.1 i overensstemmelse med IEC61131-9 specifikationerne. Det betyder i praksis, at enkoderne er udstyret med Smart Sensor Profile ud over den gængse Kübler Standard Profile.

Kübler M36-enkoderne er – hvilket navnet måske indikerer – 36mmØ enkodere, som fås med enten massiv aksel eller hulaksel. Serien omfatter både single- og multiturn-typer – begge magnetiske – og med tæthedsklasser op til IP67, så de kan indgå i selv de hårdeste industrielle miljøer. Det underbygges også af det brede temperaturområde mellem -40°C og +85°C – samt selvfølgelig evnen til robust kommunikation til en PLC-master via IO-Link interfacet.

På programmet over de mange IO-Link baserede Kübler-produkter, som Følsgaard distribuerer, er også wiretræks versionerne af såvel Sendix M36- som Sendix M58-familierne. Wiretræksenkoderne bruges til en højpræcis måling af større længdebevægelser i proces- og automationsmiljøerne, men også i kraner, elevatorer og lignende steder. I princippet er der tale om en sammenkobling af de kendte Sendix-enkodere på oprullede wire, der kan være op til 42,5 meter lange. Med IO-Link opnår man dermed mulighed for positions- og hastighedsbegrænsning i applikationer, hvor de robuste og støjimune kvaliteter i IO-Link forbindelsen bidrager til en øget sikkerhed for systemet.

IO-Link i display-funktioner

På Küblers program finder man også displays, der er IO-Link kompatible i henhold til IEC 61131-9. Et fint eksempel er type 573T, der er i stand til at vise to målte værdier samtidigt. Displayet kan bruges med to ekstra analoge inputs i såvel single- som dual-kanal drift. I sidstnævnte tilfælde er displayet i stand til at vise sum, difference, forhold eller produkt af værdierne, da de artimetiske funktioner er embedded i 573T.

Inputs og outputs for displayet kan skaleres individuelt. Displayet, 573T, er i øvrigt af touch-typen med et intuitivt design og en direkte editeringsfunktion på displayet. Brugen af IO-Link version 1.1 i touch-displays er relativt nyt, men også en vigtig parameter i opbygningen af fleksible og skalérbare proces- og automationssystemer, der skal leve op til fremtidens forventning i IIoT- og industri 4.0 miljøerne.

LÆS også: Hans Følsgaard – Robuste tryktransmittere med IO-Link
Hans Følsgaard A/S's Firmaprofil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *