Universal Robots og Volvo: bedre arbejdspladser og flere talenter med cobot-automatisering

Universal Robots og Volvo: bedre arbejdspladser og flere talenter med cobot-automatisering

Gør som Volvo: Hvordan cobot-automatisering kan hjælpe producenter med at skabe bedre arbejdspladser og tiltrække talenter

For producenter er det næppe nogen nyhed, at robotter kan øge produktiviteten. Men robotter kan også være et vigtigt aktiv for virksomheder, der stræber efter at skabe bedre arbejdspladser for deres medarbejdere – og kan hjælpe virksomheder i deres bestræbelser på at fastholde og tiltrække talent. I en tid med stigende mangel på arbejdskraft, og hvor yngre generationer har brug for nye grunde til at gå ind i produktionsindustrien, er robotternes rolle i skabelsen af bedre arbejdspladser faktisk afgørende.

Det ved Volvo Cars. Det velkendte og etablerede svenske bilfirma anvender robotter i hele deres produktion. Hovedsageligt store, traditionelle industrirobotter, der løfter flere tons ad gangen. Nu er de også begyndt at introducere mindre kollaborative robotter, der arbejder side om side med mennesket.

Her er tre måder, hvorpå robotautomatisering kan være med til at skabe bedre arbejdspladser – med alle de fordele, det medfører for både arbejdsgiver og arbejdstager.

1. Det giver ansatte mulighed for at udføre mere meningsfuldt arbejde
I bund og grund kan automatisering tage sig af de kedelige, beskidte og farlige jobs, som ingen vil, eller bør, udføre, hvilket frigør medarbejdere til at bruge deres tid på mere stimulerende opgaver og udvikle sig på arbejdspladsen. Det er især tilfældet med kollaborative robotter, cobots, da de er designet til at blive integreret i eksisterende arbejdsgange og arbejde sammen med mennesker.

Som Dan Lämkull, teknisk ekspert i ergonomi og forskningsleder hos Volvo Cars, siger: “Hvis du hader det, så automatiser det.” Dan arbejder med strategi og innovation I Volvo Cars’ produktionstekniske team med særligt fokus på ergonomi, og han siger, at Volvo har set en bemærkelsesværdig forandring blandt sine kollegaer, hvor cobots er blevet implementeret.

“Vi er nødt til at gennemføre indgreb, hvor medarbejdere flyttes fra deres sædvanlige opgaver til andre arbejdsroller, ofte relateret til service eller vedligeholdelse af robotten. Vi ved, hvor avancerede opgaver cobotterne kan udføre, hvor præcise og konsekvente de er, og at de kan gøre det igen og igen uden at beklage sig. Cobotten udvikler sig hurtigt fra at være en konkurrent til et uundværligt værktøj. Den tager de ”dårlige” jobs væk, så mennesker kan overtage operatørrollerne.”

2. Det kan hjælpe med at reducere arbejdsskader og skabe en aldersinkluderende arbejdsstyrke
Fordelene ved automatisering rækker langt ud over reduktionen af manuelt arbejde; det kan også være med til at skabe et sikrere arbejdsmiljø, der beskytter medarbejdernes helbred på lang sigt. Tag for eksempel manuel palletering, hvor medarbejderne typisk har tendens til at bøje, løfte og vride sig i timevis, hvilket kan forårsage langvarige muskel -og skeletbesvær, herunder skader på ryg, nakke og generelt øvre lemmer.

Dette er en central motivation for automatisering hos Volvo Cars, hvor cobots bruges til logistik på fabrikken og i formontagestationer. Her ville menneskelige medarbejdere ordne de dele, der skal bruges på hovedlinjen, f.eks. bremseskiver og kalibre, og lægge dem i kasser, som derefter transporteres til samlebåndet. Disse dele er ret tunge, og jobbet er helt sikkert hårdt for kroppen. Men selv hvis delene ikke var tunge, ville de mange gentagelser og akavede kropspositioner stadig forårsage muskel -og skeletbesvær.

”Den slags opgaver er ret krævende, rent ergonomisk. Dele kan blive viklet ind i hinanden, og nogle er ikke særligt nemme at få fat i. De vejer ca. 500 gram, op til et kilo, nogle gange to kilo, men i løbet af en hel uge bliver det nemt til mere end 20.000 kilo pr. medarbejder. Og det er ikke bæredygtigt,” siger Dan Lämkull.

Det kan sagtens betale sig, at automatisere disse opgaver. ”Jeg har ikke hårde data, men jeg ved, at inden for de områder, hvor vi har automatiseret, er sygefraværet og skadeniveauet helt sikkert faldet. Der er en klar sammenhæng mellem højere automatisering og mindre sygefravær på grund af muskel- og skeletbesvær. Skaderne forsvinder, fordi vi har automatiseret,” siger Dan Lämkull og understreger, at sikkerhed i bilindustrien ikke kun handler om chauffører og passagerer. ”Vi har en sikkerhedskultur i virksomheden. Alt, hvad vi gør, handler dybest set om sikkerhed.”

At minimere eller fjerne denne form for anstrengende aktivitet, der kan føre til alvorlige helbredsmæssige konsekvenser, er også nøglen til at fastholde medarbejdere, der ofte har den samme type job i mange år. At tilpasse arbejdsmiljøet til aldersrelaterede fysiske krav kan hjælpe alle producenter med at skabe en mere støttende atmosfære og forstærke input fra ældre ansatte.

3. Det gør en karriere i produktionsindustrien mere attraktiv
En af de største udfordringer for producenter over hele verden er de stigende vanskeligheder med at tiltrække arbejdskraft – især kvalificeret arbejdskraft. Det skyldes til dels demografiske ændringer, men også at yngre generationer har en negativ opfattelse af produktionsindustrien. Det skyldes ofte misforståelser om, at jobbene er usikre, utilstrækkelige og mangler muligheder for faglig udvikling og karrierefremskridt.

Tidligere outsourcede mange virksomheder produktionen, især til Asien. Men da lønningerne er steget drastisk i mange asiatiske lande, og forsyningskæden i de senere år har været udfordret af covid-19 og geopolitisk usikkerhed, virker denne strategi forældet.

For at tiltrække yngre talenter skal virksomheder huske, at hver generation har forskellige forventninger til arbejdet. For yngre medarbejdere påvirkes jobvalget ofte af, hvor klar en karrierevej der er. Cobot-automatisering kan tilbyde denne gruppe et dynamisk forretningsmiljø, hvor teknologi og automatisering gør jobbet mere moderne, spændende og intellektuelt stimulerende.

For Volvo Cars er det at kunne tiltrække og fastholde talentfulde medarbejdere også en vigtig del af deres rejse mod et højere niveau af automatisering i hele deres virksomhed, forklarer Dan Lämkull.

“Vi har en filosofi om, at vi skal være den mest eftertragtede arbejdsgiver, og vi ønsker at tiltrække de mest talentfulde ansatte. Det betyder, at vi er nødt til at tilbyde interessante opgaver, og det er ikke særlig interessant eller bæredygtigt at samle ting fra en kasse hele dagen. Men at være robot- eller overvågningsoperatør eller at programmere, vedligeholde og installere robotter er meget mere attraktivt og interessant arbejde. Det er mere et ingeniørjob. Så kan vi tiltrække de mest talentfulde mennesker. Og så bliver vi også en mere eftertragtet arbejdsgiver. Denne nye teknologi gør det lettere at tiltrække yngre og talentfulde mennesker og fastholde dem i virksomheden.”

LÆS også: Automatisering i fremtiden
Universal Robots A/S's Firmaprofil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger