Fundering

Fundering er den praktiske side af ingeniørvidenskaben geoteknik, der beskæftiger sig med jord som byggemateriale. Næsten alle løsninger inden for fundering involverer udgravning enten for at nå ned til tilstrækkelig gode jordbundsforhold eller pga. konstruktionens udformning.

Leverandører af og viden om Fundering:


Andreasen & Hvidberg A/S

Svenstrup Bane Alle 15
9230 Svenstrup J
Tlf.: +45 98 14 32 00
E-mail: post@aogh.dk

www.aogh.dk

Kompetencer: Fundering, Geoteknik, Ingeniører, Jordbundsundersøgelser, Miljøsanering, Vibrationsmåling

Læs mere om Andreasen & Hvidberg A/S


GeoPile ApS

Snedkervej 39
6740 Bramming
Tlf.: 82 82 30 40
E-mail: info@geopile.dk

www.geopile.dk

Kompetencer: Efterfundering, Fundering, Skruefundamenter

Læs mere om GeoPile ApS


Sundolitt A/S

Krog Skolevej 3
7190 Billund
Tlf.: 70 11 10 20
E-mail: sundolitt.kundeservice@sundolitt.com

www.sundolitt.com/da

Kompetencer: Radon, radonspærre, radonsikring, perler, vintermåtter, pladeprodukter, EPS isolering, XPS isolering, trinlydplade, fundering, gulve, gulvvarme, vægge, kældervægge, hulmursisolering, tage, anlæg og let fyld

Læs mere om Sundolitt A/S


TZACHO P/S

Faurskovvej 1
8370 Hadsten

Sjælland afd.:
Industrivej 9
4683 Rønnede
Tlf.: 87 61 00 12
E-mail: info@tzacho.dk

www.tzacho.dk

Kompetencer: Pumper, lænsepumper, dykkede lænsepumper, spildevandspumper, hydrauliske pumper, centrifugalpumper, bentonitpumper, grundvandspumper, højtrykspumper, membranpumper, slampumper, sandpumper, slurrypumper, tilbehør til pumper, gravekasser, fundering, borerigge, sliddele, spunsvibrator, pælevibrator, pælehammer, kompaktorhjul, hydraulisk udstyr, hydraulisk værktøj, asfalt, egenproduktion

Læs mere om TZACHO P/S


Uretek

Tværvejen 6
5580 Nørre Aaby
Tlf.: +45 70203301
E-mail: info@uretek.dk

www.uretek.dk

Kompetencer: Borede fundamenter, Efterfundering, Fundering, Punktfundering, Skruefundamenter, Bæredygtigt byggeri, Geoteknik, Industrigulve, Jordbundsundersøgelser, Jordarbejde, Jordboring, Punktfundering

Læs mere om Uretek


Mere viden om Fundering:

Håndtering af grundvandet spiller derfor en afgørende rolle for den praktiske udførelse af en fundering.


Hercules – Indborede jordsøm ved Danmarks bedst bevarede koldkrigsbunker
Den gamle bunker, REGAN Vest, er ved blive gjort klar til besøgende. Hercules Fundering har derfor kørt maskinerne langt ind i Rold Skov for at stabilisere skråningerne omkring den kommende velkomst- og udstillingsbygning. Et arbejde, som udføres med en hel særlig funderingsmetode.

I Rold Skov syd for Aalborg ligger en kridtbakke, der gemmer på et helt unikt stykke uberørt dansk kulturarv. For skjult, 60 meter under jordens overflade, finder man REGAN Vest (Regeringsanlæg Vestdanmark), der blev bygget i 1960’erne som en hemmelig atombombesikker bunker, der i tilfælde af krig skulle huse regent og regering.

Til næste år skal bunkeren åbnes som museum, og Hercules Fundering arbejder derfor på fuld kraft med at bore jordsøm, der skal stabilisere skråningerne omkring den 1.135 kvadratmeter store velkomst- og udstillingsbygning ved siden af bunkeranlægget. Den kommende bygning skal tage imod museumsgæster og formidle historien om Danmark under Den Kolde Krig.

Kompleks stabiliseringsløsning

Hercules Fundering udfører opgaven for Gunner Nielsen A/S, der har vundet anlægsentreprisen på projektet. Forud for projektet har Hercules Fundering gennemført et testprogram for at fastlægge kalkens bæreevne, så den nye velkomst- og udstillingsbygning er sikret et solidt fundament i fremtiden.

”Det er en spændende at være en del af et projekt, som bidrager til vores fælles danmarkshistorie. Vores arbejde består i at projektere og stabilisere en skråning på 1.660 m2 med 452 indborede jordsøm, som er en form for jordankre”, siger Jonathan Møller Jørgensen, Senior Design Ingeniør i Hercules Fundering, NCC.

Han fortæller, at det er et meget komplekst projekt, som primært skyldes det kuperede terræn, det begrænsede byggefelt og hensynet til den følsomme natur i området.

Skråningen er op til 12 meter høj og står med en hældning 2:1. Ved at installere jordsømmene forskydes brudfiguren bagud i skråningen, og herved forbedres stabilitetsforholdet. Skråningen udgraves i flere etager. For hver etage borer Hercules Fundering en ny række jordsøm, hvorefter der afgraves yderligere en etage. Jordsømmene bores ind i de intakte kalkaflejringer og injiceres.

”Det er en meget speciel løsning, som ikke ses så ofte i Danmark. Det er nemlig ganske få steder i landet, at vi har så gunstige jordbunds- og grundvandsforhold, som tillader en sådan løsning”, siger Jonathan Møller Jørgensen”.

Når jordsømmene er etableret, skal skråningen beklædes med et geonet, der skal forhindre nedfalden jord og lokale overfladeskred. Herefter skal skråningen beplantes for yderligere at stabilisere overfladen.


Hercules Fundering – Solidt fundament til Danmarks største rutsjebane
Danmarks største rutsjebane rejser sig til næste år fra skovbunden i Fårup Sommerland. Navnet er Fønix og bliver ubetinget den hurtigste ’fugl’ i alle danske skove med en topfart på 95 kilometer i timen. Forlystelsen skal stå klar allerede til påske. Derfor arbejder Hercules Fundering på højtryk med at skabe fundamentet til den kommende rutsjebane, blandt andet med hjælp fra en af landets største boremaskiner – vores LB36 XL-410.

Hercules Fundering udfører projektet for Vennelyst A/S og skal alt i alt bore 167 pæle, som er op til 9,1 meter lange med en diameter på mellem 1,3 og 1,65 meter.

Rutsjebanen bliver 40 meter høj, mere end 900 meter lang og er samtidig den rutsjebane med mest såkaldt airtime – oplevelse af vægtløshed – i Skandinavien med 14 forskellige elementer som drop, loops og twists.


Uretek – HAR DU TJEKKET HUSETS YDRE FOR SMÅ SKADER?
Det er en rigtig god idé, at man i ny og næ tager en lille runde omkring sit hus simpelthen for at tjekke, om der er nogle små fysiske skader.

Ofte vil man faktisk opleve, at der må, op til flere steder er at finde små revner i husmuren eller muligvis endda på en af dine vægge. Det kan nemlig sagtens være, at dit hus har fået sætningsskader. Sætningsskader er, når det fundament, som dit hus er bygget på, har ændret sig ved for eksemplet at blive mindre, så går dette selvfølgelig ud over selve huset i større eller mindre natur. Der er naturligvis en god idé at holde sit hus i stand. Jo stærkere og mere holdbart dit hus ser ud jo højere værdi besidder det også, samtidigt med, at det selvfølgelig er pænere med ikke-revnede husmure.

Smertefri stabilisering af fundamentet

Uretek er præcist eksperter til sikre dit husfundament, så du ikke længere vil opleve udviklende skader på huset. Uretek tilbyder alt i fundament opbygning, stabilisering og vibrationsfri fundering. Deres metode bygger nemlig på, at de uden opgravning faktisk kan stabilisere din bygning. Det er dermed en smertefri process, der kun er til gavn for dig og dit hus. I stedet for at grave ned til dit forandret fundament, så tilpasser de jordlaget ved at skyde deres eget produceret materiale ned til fundamentet. Dette Uretek materiale blander sig derefter med dit jordlag og skaber et mere bæredygtigt resultat, da eventuelle hulrum i jorden bliver udfyldt. At fikse sit fundament under sin bygning er ikke noget man bare lige gør. Det skal gøres ordentligt for ellers forsvinder dine problemer ikke.

Heldigvis så tilbyder Uretek også en anden metode, hvis fundamentet er rigtigt ustabilt. De har nemlig udviklet deres skruepæle, der modvirker mod negative vibrationer i fundamentet. Det er altså en rigtig god idé at få tjekket sit eget underlag.


ZÜBLIN – Åbnede i skyggen af coronakrisen – nu stråler Nordhavns nye vartegn
Københavns nye metrolinje M4 til Nordhavn åbnede i skyggen af coronapandemien. Indvielsen skete i stilhed og uden den store planlagte folkefest. De første måneder var det kun meget få passagerer, der tog turen fra Østerbro til Nordhavn. Nu er det igen muligt at tage metroen under Østerbro for at ende på den arkitektoniske Orientkaj Station, der rejser sig med udsigt over Nordhavn.

Totalentreprenørerne ZÜBLIN og HOCHTIEF har brug de seneste seks år på at udføre det imponerende projekt, der indeholder tunnelboring, cut-and-cover tunnel, broer, en underjordisk og en overjordisk station, en kompleks 40 meter dyb redningsskakt og en gangtunnel på Nordhavn Station – med andre ord noget af det mest komplekse funderings- og anlægsarbejde, man kan forestille sig. Stationerne er udført med sans for detaljer, farvestrålende nuancer, mosaikker og smukt in situ-betonarbejde. Projektet har allerede modtaget flere flotte anmeldelser af arkitekturen, og en køretur med metroen er bestemt en oplevelse værd.

ZÜBLIN og HOCHTIEF har gennemført projektet inden for de aftalte tidsrammer og budgetter. Der er lagt over 1,5 millioner arbejdstimer på byggepladsen, og der har været stort fokus på arbejdsmiljøet. Over 4.000 medarbejdere og samarbejdspartnere har været på sikkerhedsintroduktion og projektet har passeret mere end 1.000 dage uden ulykker. København har ikke blot fået en ny metro – der er også sat ny standard for, hvordan offentlig transport, arkitektur og bymiljø kan gå op i en højere enhed.


Nyt onlineprogram hjælper bygherrerådgivere med pilotering
Centrum Select, der er et nyt beregningsprogram, kan hjælpe ingeniører og andre med at beregne en funderings bære-, laste- og trækevne, så den opfylder kravene i det danske anneks til Eurocode 7.

Byggeprojekter i større byer placeres i stadig højere grad i kyst- eller havnenære områder, og det stiller naturligvis store krav til pilotering og fundering.

Hos Centrum Pæle, der producerer piloteringspæle, er man meget opmærksom på den øgede kompleksitet i designet af funderinger til både små og store byggeprojekter.

I forbindelse med implementeringen af det danske anneks til Eurocode 7, har Centrum Pæle udviklet et webbaseret program, Centrum Select, der kan hjælpe rådgivende ingeniører, andre rådgivere eller entreprenørerne selv til at vælge de korrekte piloteringspæle. - Med Centrum Select er det lykkedes at tilbyde vores kunder og samarbejdspartnere et hjælpeværktøj, der letter hverdagen, når de skal finde ud af, hvilke pæle de skal bruge, forklarer Jacob Thorhauge, der er salgschef hos Centrum Pæle.

Tidligere var udregninger til funderingsopgaver nemmere at finde rundt i, men med de nye regler er kompleksiteten øget betragteligt. Det er Centrum Pæles forhåbning, at onlineprogrammet kan gøre livet nemmere for bygherrerådgiverne. Applikationen er tilgængelig på Centrum Pæles hjemmeside, www.centrumpaele.dk, under menupunktet 'Centrum Select'.

Ekstra sikkerhed på bæreevnen
Den største forskel ved de nye krav er, at man i visse situationer skal regne med ekstra sikkerhed på konstruktionens bæreevne, hvor man førhen påførte denne ekstra sikkerhed på lasterne. Det kan aflæses i en række nye lastkombinationer, hvor blandt andet KFI-faktoren, der afhænger af konstruktionens konsekvensklasse, påføres materialernes styrkeparametre. Dermed antager pælenes regningsmæssige bæreevner forskellige værdier, afhængig af både KFI og den pågældende lastkombination.

- Når vi tager alle lastkombinationer og mulige værdier af KFI med, når vi op på seks forskellige bæreevneberegninger for hver eneste pæletype, forklarer Niels Mortensen, der er ingeniøren bag programmet.

- De relevante bæreevnediagrammer for et projekt findes nemt ved hjælp af Centrum Select, og det er tidsbesparende, fortsætter han.

Centrum Pæle producerer piloteringspæle på hovedsædet i Vejle og har søsterselskaber i Tyskland, England, Sverige og Polen