Siemens – DS/HD60364 træder i kraft – Er du parat!

Fra d. 1/7-2019 skal alle nye installationer opfylde de harmoniserende regler i DS/HD60364 serie.

Siemens tilbyder flere produkter og værktøjer, overgangen til de nye regler lettere og din hverdag nemmere fx vores 5SV1 kombiafbryder.

Nye krav til flere fejlstrømsafbrydere

De nye installationsregler gør, at du skal være opmærksom på nye krav. Et af de krav er angivet i kapitel 53. Her angives at:

Bruges en fejlstrømsafbryder til både fejlbeskyttelse og supplerende beskyttelse så må den ikke afbryde for alle grupper, som forsynes af én fælles forsyningskreds

Det betyder med andre ord at i fx en bolig, hvor der traditionelt har siddet én fejlstrømsafbryder foran alle grupperne, så er den løsning ikke længere lovlig, da den jo netop afbryder alle grupperne, og de grupper er alle forsynet fra den samme forsyningskreds. Så installationen skal altså opdeles på to eller flere fejlstrømsenheder. Dette krav er ikke kun gældende for boliger, men et generelt krav for alle typer installationer.

Det er dog nok primært i boliger, hvor denne ændring vil få den største indflydelse, da andre installationer på skoler, kontorer, butikker m.m. allerede er delt op i mange sektioner.

Hvordan kan det så løses i en gruppetavle til en bolig? Lad os forestille os en traditionel gruppetavle med én fejlstrømsafbryder, tre 3P+N grupper til hvidevarer og værksted samt fem 1P+N lysgrupper. Det skal nu deles op så én fejl ikke afbryder hele installationen.

En løsning, som er set nogle steder, er at bytte én af de 1P+N lysgrupper ud til en kombiafbryder, altså en kombineret automatsikring og fejlstrømsafbryder. Denne løsning opfylder kravet om, at en fejl ikke må udkoble hele installationen. Er denne løsning så hensigtsmæssig? Nej, det vil vi ikke mene. Det kan godt være den opfylder kravet i teorien, men i praksis er risikoen, for at en fejl vil udkoble 95% installationen, meget stor.

Den håndværksmæssige korrekte løsning vil være at dele grupperne op, så fx de tre kraftgrupper kører på én fejlstrømsafbryder, og lysgrupperne kører på en anden. Eller endnu bedre at fordele kraft og lys nogenlunde ligeligt på de to fejlstrømsafbrydere.

Endelig er den absolutte bedste løsning set ud fra driftsmæssigt synspunkt at bruge kombiafbrydere til alle lysgrupperne og én fejlstrømsafbryder til kraftgrupperne. Her vil den nye 5SV1 kombiafbryder i kun ét moduls bredde være et oplagt valg for at sikre en kompakt gruppetavle.

Hør mere om den nye kompakte kombiafbryder i denne video:

LÆS også: Siemens – Det kræver innovative partnere og fremtidssikre løsninger at matche mejeribranchens hastige udvikling
Siemens A/S's Firmaprofil